Meditatie en MINDFULNESS

Meditatie is een oefening met een speciale combinatie van alert blijven, de aandacht gericht houden én tegelijkertijd heel diep ontspannen in een verruimd bewustzijn. De houding kan variëren: zitten, staan, lopen en liggen. Bij mindfulness richt de aandacht zich vooral op de eerste 2 aspecten. Het verruimde bewustzijn is specifiek aan meditatie gerelateerd.

GELEIDE MEDITATIES

Op de website onder actueel op de startpagina vind je podcast geleide meditaties, alleen audio, en youtube meditaties, die zijn voorzien van een film met beelden uit de natuur.  Geluid en beeld zijn verzorgd door Vera Lolkema. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe meditaties. Een aantal daarvan zijn hier nog vermeld.

Meditatie Podcasts: ( zie voor nieuw actueel op startpagina)

Podcastmeditatie onvoorwaardelijke acceptatie en aarding

Podcastmeditatie verbinden van de chakra's.

Podcast energetisch weven.

Youtube geleide meditatiefilmpjes: (zie voor nieuw actueel op de startpagina)

  Meditatie energetisch weven.

 Korte ontspanningsmeditatie warmte

 Meditatie verbinden en verdiepen van de chakra's. 

Stressmeditatie

 

 

 Meditatie onvoorwaardelijke acceptatie en aarding 

Cursussen Mindfulness en meditatie.

Op woensdagmiddag 16.30- 17.30 zijn er open groepen in de Praktijk. Zie voor meer info in actueel. Ervaring is niet noodzakelijk.

Het is ook mogelijk korte bedrijfs mindfulnesscursussen af te spreken in de lunchpauze of aan het eind van een werkdag.Heb je ook belangstelling voor bedrijfsmindfulness? Ik kom graag langs voor een vrijblijvende toelichting en kennismaking..

 

(Bedrijfs)-workshop Mindfulness: "milde, open,aandacht".

Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn:"bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen."( Kabat-Zinn 2003,vertaling Ger Schurink)

Mindfulness  gebruikt  meditatie, op jezelf gerichte aandacht, als middel om je meer bewust te worden. De oefeningen zijn er op gericht om de aandacht te trainen. Dit heeft op langere termijn  als effect dat concentratievermogen en de helderheid toenemen. Het wordt rustiger en overzichtelijker in je hoofd, en daardoor kun je datgene wat je doet meer ontspannen en met aandacht doen. Er ontstaat meer ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Er ontstaat een soort innerlijke  ruimte om een besluit te nemen, voordat je in actie komt.  Zonder dat beslissingsmoment  handel je op de automatische piloot. Belangrijk is ook dat je je bewust wordt van de oordelen die je dagelijks velt. We zien niet meer wat er werkelijk is, maar interpreteren de feiten. Ook deze interpretaties leiden vaak tot stress in de vorm van malende gedachten en emoties. Door je te richten op wat er is, kun je het oordeel uitstellen.

In situaties waarin je met veranderingen te maken hebt, of werkdruk en stress als gevolg daarvan, kan het beoefenen van mindfulness een hulpmiddel zijn om je te blijven  focussen op wat je onderhanden hebt in het hier en nu en je niet te verliezen in angsten en zorgen. De oefeningen helpen om dieper te ontspannen. Door stil te staan bij eigen gedachten, emoties en lichaamssensaties kun de signalen van het lichaam in geval van stress tijdig oppakken en bijsturen. Op de langere termijn zul je minder last hebben van stressvolle situaties.  Je ervaart ze, door je veranderde houding,  minder als stressvol.  De Amerikaan Dr.Jon Kabat-Zinn heeft op basis van mindfulness een voor het westen bruikbare  training ontwikkeld, mindfulness based stress eduction (MBSR) met geweldige resultaten.

 

Contact

Titia Mulder Praktijk Apsara
Willem Plojterlaan 7
9766PL Eelderwolde.
0640463637
050 3095591
titiamulder@home.nl